Kinematografia kaukaska

Jakie są zwyczaje i mentalność mieszkańców Gruzji? Różnice kulturowe i podobieństwa. Związki i relacje polsko-gruzińskie...

Moderator: Mateusz Bajek

Kinematografia kaukaska

Postprzez Lord_Niziolek » Wto Lip 01, 2008 1:55 am

Witam forumowiczów!
Ucząc się historii filmu z pewnej książki znalazłem opis filmu "Eliso" w reż. Nikołaja Szengelaji. Film ponoć gruziński (choć radziecki ^_^), opowiada o mieszkańcach wysiedlanego góralskiego aułu, którzy wobec beznadziejnej sytuacji postanawiają... tańczyć Lezginkę! Temat niby musicalowy, ale film [z 1928 roku] "podejrzewam" niemy :)
Zaciekawiło mnie to - czy ktokolwiek z was wie, gdzie można znaleźć kopie tego filmu albo czy był on współcześnie publicznie pokazywany? Z góry dzięki.

Czy znacie jeszcze jakieś ciekawe pozycje z kinematografii narodów Kaukazu (nie pytam o Mazajewa, bo to znam)?
Lord_Niziolek

Re: Kinematografia kaukaska

Postprzez mgeli » Nie Gru 27, 2009 8:24 pm

Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów - właśnie się zarejestrowałem :)

Chciałem zapytać o gruzińską kinematografię. Znalazłem ten wątek, więc nie będę zakładał nowego.

Macie może jakiś ulubiony gruziński film? Albo znacie jakieś szczególnie godne polecenia? Ja osobiście widziałem zaledwie garstkę, w tym także te kręcone jeszcze w czasach ZSRR. Z riserczu internetowego wynika, że kinematografia gruzińska jest względnie rozwinięta - biorąc pod uwagę mały i hermetyczny (język!) rynek zbytu. IMDB wylicza ponad pięćset tytułów:
http://www.imdb.com/Sections/Countries/Georgia/
Oczywiście to kropla wody w porównaniu z Rosją, ale już w porównaniu z Armenią - mniej niż 80 filmów (http://www.imdb.com/Sections/Countries/Armenia/) to wynik niemal imponujący.

Nb. na ostatnim Warszawskim Festiwalu Filmowym miałem okazję zobaczyć film "Inny brzeg" ("Gagma napiri") w reżyserii George Ovashvili, który w mijającym roku był nagradzany i nominowany do rozmaitych nagród filmowych oraz został zgłoszony jako kandydat Gruzji do Oskara. Może ktoś jeszcze widział i ma jakieś uwagi?
mgeli

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Mateusz Bajek » Pon Gru 28, 2009 2:51 pm

Dziękuję, za tak dobre źródło filmów! Wikipedia w tej sprawie nie była aż tak ambitna :)
Mateusz Bajek, მატეუშ ბაიეკ
redaktor, editor, რედაქტორი

mateusz.bajek@kaukaz.pl
gg: 1596359
tel: 695446396
Awatar użytkownika
Mateusz Bajek

Miejscowość: Polska

Postprzez samartali » Wto Gru 29, 2009 4:48 pm

sa 2 filmy Gruzinskie po polsku
OJCIEC ZOLNIEZA

POKAJANIE
ELDARA SHENGELIA
Gość w domu Pan Bog w domu.
skype ;giorgipolska
www.toastygruzinskie.pl
samartali

Miejscowość: z tbilisi

Postprzez lolika » Wto Gru 29, 2009 10:55 pm

ppo polsku jest ruwniez kukaracza. samartali, pokaianie czy pokuta?
Awatar użytkownika
lolika

Postprzez mgeli » Śro Gru 30, 2009 11:46 pm

W TVP Kultura można czasem zobaczyć filmy Tengiza Abuładze: "Drzewo pragnień" i "Pokuta" oraz Sergieja Paradżanowa: "Legenda twierdzy suramijskiej" i "Aszyk Kerib". To klasyka, ale niestety to wszystko, co oferuje telewizja publiczna. Z nowej kinematografii gruzińskiej nie widziałem w TV niczego :( chyba, że liczyć francuskie filmy Otara Joselianiego.
mgeli

Miejscowość: Warszawa

Postprzez samartali » Pią Sty 01, 2010 3:45 pm

mam film SVANI tylko po Gruzinsku moge udostępnić
Gość w domu Pan Bog w domu.
skype ;giorgipolska
www.toastygruzinskie.pl
samartali

Miejscowość: z tbilisi

Postprzez druides » Pią Sty 01, 2010 5:33 pm

druides

Postprzez druides » Pią Sty 01, 2010 5:41 pm

druides

Postprzez druides » Pią Sty 01, 2010 5:47 pm

http://www.druzya.com/forum/forumdisplay.php?f=69

tutaj jest duzo ale myszlam ze nie tylko po rosyjsku ale takze i na gruzinski jezyk tez
druides

Postprzez druides » Pią Sty 01, 2010 5:51 pm

druides

Postprzez agadanuta » Wto Lut 09, 2010 9:54 am

samartali napisał(a):sa 2 filmy Gruzinskie po polsku
OJCIEC ZOLNIEZA

POKAJANIE
ELDARA SHENGELIA

Przepraszam ale musze sie wtracic, siedzi obok mnie znajomy gruzin iniestety musze ciebie poprawic Pokajanie rezyserowal TENGIZ ABULADZE A NIE edgar SHENGELAIA ktorego notabene matka urudzila sie w WARSZAWIE.
agadanuta

Wróć do O Gruzinkach, Gruzinach i kulturze gruzińskiej

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość